Kunstig intelligens er ikke til at komme uden om, hvis du arbejder med HR i en dansk virksomhed. Hvordan klæder man både sig selv og sine ansatte på den fremtid, som vi uungåeligt går i møde. Den eneste mulighed er uddannelse. Om det er kurser i AI, online seminarer eller noget tredje er ikke så vigtigt. Det vigtigste er, at man som HR medarbejder tager opgaven alvorligt.
Vi kigger nærmere på vigtigheden af at komme i gang med finde en udbyder, der kan hjælpe med at udvikle medarbejdernes AI kompetencer.
Hvorfor er AI-uddannelse vigtig?
AI ændrer spillets regler, og arbejdsgangene vil for mange ændre sig i lige så stor grad, som det var tilfældet da dampmaksinen kom til. For at den enkelte medarbejder kan drage nytte af de nye muligheder, så kræver det dog, at de ved hvor de skal starte.
Heldigvis er de fleste friske på at uddanne sig, for de ved det er vigtigt. Og typisk vil AI kunne hjælpe, så de slipper for de mest trivielle opgaver.
Mere effektive med AI
Mange manuelle og gentagende opgaver kan i dag automatiseres ved hjælp af AI. Chatbots kan eksempelvis hjælpe med at besvare forespørgsler og software foreslå hurtige løsninger baseret på tidligere erfaringer.
Hvis AI implementeres rigtigt, så er det de kedelige opgaver, som kan fjernes fra medarbejderens bord. Hvilket så giver mulighed for, at bruge tid på andre opgaver, der kræver mere menneskelig ”indblanden”
Glæde ved at bruge AI rigtigt
Når AI tager sig af trivielle opgaver, får medarbejderne mulighed for at udvikle sig i det arbejde de brænder for. Det øger motivationen og arbejdsglæden.
Men det kræver at de har den rette uddannelse i brugen af AI. Ellers risikerer de at føle sig erstattet af teknologien eller sakke bagud ift deres kollegaer.
Ved at sikre den rette kompetenceudvikling, kan AI altså bidrage positivt til arbejdsmiljøet og den enkelte medarbejders trivsel.
Sådan implementeres AI-uddannelse
For at AI-uddannelse skal lykkes, er det vigtigt med en systematisk tilgang. Nedenfor gennemgås de vigtigste trin.
Find uddannelsesgab
Først skal virksomheden afdække hvilke AI-kompetencer medarbejderne mangler. Dette kan gøres via interviews, surveys eller tests. Kortlæg hvilke opgaver der vil kræve nye færdigheder fremover.
Skræddersy uddannelsesforløb
På baggrund af kompetence-kortlægningen, designes skræddersyede uddannelsesforløb tilpasset forskellige medarbejdergrupper. Indhold og niveau tilpasses den enkeltes behov.
Undervisningen kan foregå via e-learning, sidemandsoplæring, kurser mv. Det vigtige er at sikre en kontinuerlig opkvalificering, så alle følger med udviklingen.
Ledernes rolle
Det er dog ikke kun HR, der har et ansvar for, at den enkelte medarbejder udvikler sine kompetencer. Den enkelte leder står med en opgave, de skal presse på, støtte op og motivere. Selvom det måske koster lidt på den korte bane, vil den enkelte leder kunne få en bedre, gladere og mere effektiv medarbejder tilbage.