Hvornår er man berettiget til krisecenter?

Et krisecenter er et trygt sted for personer, der oplever vold eller trusler i deres nære relationer. Men hvornår er man egentlig berettiget til at søge hjælp på et krisecenter? Her gennemgår vi kriterierne for adgang til krisecentre og de forskellige omstændigheder, der kan gøre det relevant.

Hvad er et krisecenter?

Krisecentre tilbyder midlertidig bolig og støtte til personer, der oplever vold i hjemmet, trusler eller andre former for psykisk eller fysisk overgreb. De tilbyder også rådgivning og hjælp til at komme videre i livet. Et krisecenter kan være Stjernely Krisecenter, som hjælper flere tusinder af mennesker hvert år. 

Hvem kan søge hjælp på et krisecenter?

Du kan søge hjælp på et krisecenter, hvis du:

  • Oplever fysisk eller psykisk vold: Dette kan inkludere slag, trusler, chikane, isolation eller nedgørende behandling fra en partner, forælder eller et andet nært familiemedlem.
  • Er i fare for vold: Selv hvis volden ikke er sket endnu, kan trusler eller en oplevelse af fare være nok til at søge hjælp.
  • Har brug for akut beskyttelse: Hvis du ikke føler dig sikker i dit eget hjem og har behov for et trygt sted at være, kan et krisecenter være løsningen.

Hvilke krav skal opfyldes?

Der er ingen formelle krav om henvisning fra myndighederne for at få adgang til et krisecenter. Du kan henvende dig direkte, men krisecentre kan vurdere, om dit behov stemmer overens med deres tilbud. Mange centre prioriterer personer med akut behov, herunder kvinder og børn, der står i en udsat situation.

Hvordan søger man hjælp?

Hvis du har brug for hjælp, kan du kontakte et krisecenter direkte. De fleste krisecentre har åbent døgnet rundt, og mange tilbyder også telefonrådgivning, hvor du kan få mere information og vurdere dine muligheder.

At tage kontakt til et krisecenter er et vigtigt skridt mod at bryde ud af en voldelig situation. Du er ikke alene, og der er hjælp at få.