Hvis der sker en ulykke på arbejdspladsen: Hvad kan du gøre?

Ingen forventer, at en ulykke pludselig sker, men når det sker, kan det være en overvældende og skræmmende oplevelse. Uanset om det er en mindre ulykke eller en alvorlig hændelse, er det oftest vigtigt at handle hurtigt og sikkert for at beskytte både kolleger og dig selv. At vide, hvad du kan gøre i sådanne situationer, kan hjælpe dig med at forblive rolig og effektiv.

Overvej at have en hjertestarter i nærheden

Hvis en kollega pludselig falder om med hjertestop, kan hver eneste sekund være essentielt. Det er i den slags situationer, at en hjertestarter nogle gange kan gøre en forskel. En god hjertestarter på markedet kan blandt andet være Zoll AED PLUS. Den er designet til at blive brugt af folk uden medicinsk træning, og det gør den til et uundværligt redskab på enhver arbejdsplads.

Zoll AED PLUS kan være særligt nyttig, fordi den ikke bare giver elektriske stød ved hjertestop – den guider dig også igennem hele genoplivningsprocessen med tydelige stemmekommandoer og visuelle instruktioner. Den kan endda måle, om du giver hjertemassage med den rigtige dybde og hastighed, hvilket kan være med til at fremme, at du yder den bedst mulige hjælp, mens du venter på, at professionel assistance ankommer.

Hold hovedet koldt og sørg for at skabe overblik

Når en ulykke sker, er det normalt at blive chokeret eller panisk. Men en af de mange vigtige ting, du kan gøre, kan være at forsøge at holde hovedet koldt og skabe et hurtigt overblik over situationen. Det kan være svært i øjeblikket, men ved at tage et par sekunder til at vurdere, hvad der sker, kan du bedre finde ud af, hvad der er brug for. Start med at sikre, at ingen er i umiddelbar fare, og at ulykken ikke forværres. Når du har skabt et overblik, er det vigtigt at tage kontakt til nødberedskabet så hurtigt som muligt. Ring 112 og giv dem en klar beskrivelse af, hvad der er sket, og hvor du befinder dig. Hvis det er muligt, kan du også bede en kollega om at tage imod redningsfolkene, så de hurtigt kan finde vej, når de ankommer.