Professionelle tips til fliserens: Hvad gør eksperterne?

Rene fliser kan forvandle enhver have og generelt din bolig som helhed. Men hvordan sikrer du, at dine fliser altid ser bedst ud? Der er mange faktorer at overveje, når det kommer til fliserens, fra valget af rengøringsmidler til teknikker, der undgår skader. Vi vil derfor dykke ned i, hvordan du kan bekæmpe mos og alger på dine fliser selv, og hvornår det er bedst at lade opgaven blive klaret af en professionel.

DIY vs. professionel fliserens

Når det kommer til vedligeholdelse af fliser, står mange boligejere over for et dilemma: Skal de forsøge at håndtere rengøringen selv, eller er det en opgave, der kræver professionel ekspertise? Valget mellem DIY og professionel fliserens afhænger af flere nøglefaktorer som flisernes type, omfanget af rengøringsopgaven og den enkeltes komfort med de nødvendige rengøringsmetoder. Du kan nemt slippe afsted med DIY-løsninger, når det handler om almindelig vedligeholdelse, såsom mindre pletter og snavs. Dine fliser kan hurtigt få overfladiske pletter, som du nemt selv kan fjerne.

Med det sagt, er det dog en god idé at overveje professionel fliserens, hvis det f.eks. omhandler specielle flisetyper, såsom marmor eller andre natursten, da de kræver særlige rengøringsmetoder. Derudover er det nogle gange for sent selv at klare opgaven, hvis algevæksten har sluppet løbsk, og det omhandler nogle dybe eller genstridige pletter, som du ikke selv kan komme til livs.

Sådan udfører eksperterne fliserens

Desværre er det ikke helt lige til at udføre rens af dine fliser, om end det handler om fjernelse af mos eller algevækst. Eksperterne gør f.eks. brug af det helt rette værktøj til jobbet, hvilket de færreste af os ligger inde med. Det gør det både nemmere for dem, men sikrer dem også, at de kan klare opgaven uanset omfanget. Omhandler det en almindelig vedligeholdelse, kan du i nogle tilfælde godt slippe afsted med selv at tackle opgaven. Du kan med fordel have fokus på:

 • Vælg de rette rengøringsmidler
  Gør først rede for, hvilken type fliser din belægning består af, og læs herefter op på, hvilke midler der er kompatible med dine fliser. For keramiske og porcelænsfliser kan en mild sæbevandsopløsning ofte være tilstrækkelig. Natursten som marmor eller granit kræver specifikke produkter, der ikke er syreholdige, da syre kan beskadige stenens overflade.
 • Regelmæssig vedligeholdelse
  Med regelmæssig vedligeholdelse kan du nemt slippe afsted med at bruge en blød kost eller en tør moppe til at fjerne støv og småpartikler. Dette forhindrer, at skidt og snavs bygger sig op og bliver sværere at fjerne senere.
 • Tackling af fuger
  Fuger kan være særligt udfordrende, da de nemt opsamler snavs og skimmel. En god DIY-metode til rengøring af fuger mellem fliserne er at bruge en blanding af bagepulver og vand.
 • Naturlige rengøringsløsninger
  For dem, der foretrækker at undgå kemikalier, er der flere effektive, naturlige rengøringsløsninger. En blanding af eddike og vand kan fungere godt til keramiske fliser, men bør undgås på natursten. En opløsning af citronsaft og salt kan også være effektiv til at fjerne pletter, især på lysere fliser.
 • Beskyttelse og forebyggelse
  Efter rengøringen er det klogt at beskytte dine fliser ved at anvende en passende sealer. Dette vil hjælpe med at afvise vand og olie, gøre daglig vedligeholdelse lettere og forlænge flisernes levetid.

At sørge for en effektiv fliserens er altid en god idé, hvis du er boligejer. Ofte kan du gøre en god del af arbejdet selv, og forebygge algevækst ved at passe godt på din belægning. Det er dog vigtigt at understrege, at du altid skal foretage dig en grundig undersøgelse af hvilke midler der passer til dine fliser, hvis du selv begår dig ud i en fliserens. Er du i tvivl, eller er arbejdet af et større omgang, går du aldrig galt i byen ved at hyre professionel hjælp. Eksperter giver dig fliserens hvor du er sikret et godt resultat, hvor dine fliser ikke tager skade af behandlingen.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *