Den ultimative guide til aktiehandel

Overskriften lyver lidt. For der findes ingen ultimativ guide til aktiehandel, der bare sikrer dig tusindvis af kroner i afkast måned efter måned.

Aktiestrategi har meget at gøre med at kende sig selv. Det er nemlig slet ikke sikkert, at det passer til dig at investere som dine venner, kollegaer eller kendte investorer.

Før man går i gang med aktiehandel, bør man gøre op med sig selv, hvad man vil.

I hvilke(t) af følgende udsagn kan du se dig selv bedst?

  • Jeg ligger i søvnløs om natten, hvis mine investeringer taber i værdi
  • Jeg vil bare have profit så hurtigt som muligt – koste hvad det vil
  • Jeg har det bedst med sikre investeringer, der stiger en lille smule hvert år
  • Jeg er en vild gambler, der gerne sætter hele opsparingen på spil
  • Jeg vil lære hen ad vejen. Derfor starter jeg med at investere for småbeløb

Her skal vi kigge på 3 investeringstyper – så kan du selv vælge, hvor du ser dig selv bedst. Alle er fine strategier og der findes gode aktieråd inden for alle tre strategier.

Den langsigtede investor

Den sikreste form for aktieinvestering er, hvis du har en langsigtet horisont. Investorer, der holder på deres aktier i mange år frem, står med gode kort på hånden i forhold til afkast.

Den langsigtede investor køber helst aktier i større virksomheder, som allerede har bevist deres værd i mange år. Man tager altså ikke unødige risici med mindre selskaber, hvis aktiekurser kan svinge meget op og ned.

Den langsigtede investor kigger gerne på renters rente. Det er derfor populært at investere i udbytteaktier, hvor du får en procentdel af din investering udbetalt.

Dette beløb kan så bruges til at købe nye aktier i virksomheden – og sådan kan snebolden rulle afsted og blive større og større.

– Coca Cola er en udbytteaktie, der ligger meget stabilt i kursniveau

Swingtraderen

Til forskel fra den langsigtede investor så har swingtraderen en noget kortede tidshorisont. Man investerer efter at købe ind på et tidspunkt, hvor aktierne står overfor en kommende kursstigning.

Swingtraderen kigger efter bølgedale i kursen på aktier, som man kender ud og ind. Man kan med fordel lave en liste over mulige kandidater og så ‘hugge til’, når muligheden byder sig.

Der kan være mange grunde til, om aktier stiger eller falder i værdi:

  • Gode eller dårlige regnskaber får gerne kursen til at stige eller falde ganske drastisk
  • Markedsuro og finanskriser betyder faldende kurser over næsten hele linjen
  • Udskiftninger i virksomhedens top giver grobund for kurshop eller fald
  • Sektorrotationer, hvor investorerne pludselig kaster sig over én type aktier fremfor en anden
  • En trend, hvor en masse investorer køber aktier i samme virksomhed, får kursen til at stige

Som du kan se, er der flere faktorer at tage med i sine overvejelser. Det kan sagtens være, at det ikke er en god investering, selvom en aktie styrtdykker i værdi.

For hvem siger, om aktien nogensinde kommer op i niveau igen?

De succesfulde swingtrader forstår at ramme plet med sine investeringer lige der, hvor kursen går opad. Og så sælger man igen med stort afkast, når man synes nok er nok.

– Fingerprint-aktien har været god at swingtrade i de seneste år, hvor den er hoppet fra en kurs omkring de 10 og op til de ca. 20 flere gange.

I 2021 er den dog steget mod himlen.

Daytraderen

Hvis du vil have maksimal risiko, skal du blive daytrader. Her skal du sætte tid af til at sidde foran computeren uden stop i mange timer. Daytrading er investering på daglig basis. Man går efter at skabe profit via små kurshop op og ned.

Aktiekurser bevæger sig altid en smule hver evig eneste dag. En daytrader fanger de små korrektioner – gerne mange gange i samme aktie på samme dag.

Når det er helt små stigninger, man sigter efter, skal der investeres for store beløb for at få det til at give et reelt afkast. Det er ikke unormalt, at en daytrader køber aktier for 100.000 kr. i samme virksomhed for at sælge dem 5, 10 eller 15 minutter senere.

Det er bestemt ikke alle, der egner sig til et liv som daytrader. Men risikerer at blive ramt af nøjagtig de samme symptomer som spilafhængige.

Stor selvdisciplin og en klar strategi er alfa og omega, hvis man skal lykkes som daytrader.

– Nogle aktier er bedre end andre til daytrading. Man skal kigge efter dem, som har for vane at svinge rigtig meget både op og ned på daglig basis.